Eiwitten

Intro

Eiwit, een fundamenteel bestanddeel van levensprocessen. We gaan in op de aard van eiwit, de verspreiding ervan in de biosfeer, fysiologische functies, verschillende soorten eiwit, de relatie met aminozuren, de invloed ervan op spierontwikkeling en vetmetabolisme en de dagelijkse voedingsbehoeften. Dit artikel presenteert ook een tabel met aanbevelingen voor de dagelijkse eiwitinname op basis van gewicht en bespreekt het gebruik van wei-eiwit in de menselijke voeding.

Eiwit is een van de fundamentele macromoleculen die essentieel zijn voor alle vormen van leven. Eiwitten bestaan uit aminozuursubunits en voeren verschillende functies uit in organismen, van het katalyseren van metabolische reacties tot DNA-replicatie. Ze zijn essentieel in diëten omdat ze de nodige aminozuren leveren die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken.

Aard en distributie van eiwitten

Eiwit is een macromolecuul dat bestaat uit een of meer ketens van aminozuren in een specifieke volgorde die wordt bepaald door de basenvolgorde van nucleotiden in het DNA dat codeert voor het eiwit. Eiwitten zijn aanwezig in alle levende organismen, van de eenvoudigste virussen tot de complexe meercellige organismen. In het menselijk lichaam komen ze in grote hoeveelheden voor in spieren (ongeveer 43%), huid en bloed (elk ongeveer 15%), en de rest is verdeeld over andere weefsels en organen.

Rol van eiwitten in het lichaam

Eiwitten spelen talloze rollen in organismen, waaronder:

  • Enzymen: Eiwitten fungeren vaak als enzymen, die biochemische reacties in cellen katalyseren.
  • Structurele eiwitten: sommige eiwitten, zoals collageen en elastine, bieden structuur en ondersteuning voor cellen.
  • Transporteiwitten: Deze eiwitten, waaronder hemoglobine, transporteren stoffen door het lichaam.
  • Antilichamen: Eiwitten vormen antilichamen die het lichaam helpen om vreemde stoffen te bestrijden.
  • Hormonen: Bepaalde eiwitten werken als hormonen en reguleren verschillende fysiologische en gedragsactiviteiten.

Soorten eiwitten

Er zijn drie soorten eiwitten op basis van hun structuur: primair, secundair en tertiair. De primaire structuur verwijst naar de volgorde van aminozuren in de polypeptideketen. De secundaire structuur verwijst naar gelokaliseerde substructuren binnen het eiwit, zoals alfa-helixen en bèta-sheets. De tertiaire structuur verwijst naar de driedimensionale vorm van het eiwit.

Eiwitten en aminozuren

Aminozuren zijn organische verbindingen die samen eiwitten vormen. Het menselijk lichaam gebruikt 20 aminozuren om eiwitten op te bouwen, waarvan er 9 essentieel zijn, wat betekent dat ze niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt en uit de voeding moeten worden gehaald.

De rol van eiwitten bij spieropbouw en vetverbranding

Eiwitten spelen een essentiële rol bij spieropbouw door aminozuren te leveren die de bouwstenen vormen voor spierweefsel. Daarnaast stimuleert eiwitconsumptie de eiwitsynthese, wat spiergroei bevordert. Eiwitten hebben ook een hoger thermisch effect dan andere voedingsstoffen, wat betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt om eiwitten te verteren, wat helpt bij de vetverbranding.

Dagelijkse hoeveelheid eiwit

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor eiwit is een bescheiden 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor volwassenen. Deze aanbeveling kan echter variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht, lichamelijke activiteitenniveau en gezondheidsstatus. Atleten en mensen die zware lichamelijke activiteiten ondernemen, hebben mogelijk meer eiwitten nodig.

Eiwitinname per dag afhankelijk van gewicht

Lichaamsgewicht (kg)Zittend (gram eiwit)Matige activiteit (gram eiwit)Hoge activiteit (gram eiwit)
50405060
60486072
70567084
80648096
907290108
10080100120
1
  1. Instituut voor Geneeskunde (2005). Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Voedingsreferentie-innames voor energie, koolhydraten, vezels, vetten, vetzuren, cholesterol, eiwitten en aminozuren). The National Academies Press.
    https://doi.org/10.17226/10490 ↩︎

Wei-eiwit

Wei-eiwit, afkomstig van melk tijdens het kaasmaken, is een hoogwaardige eiwitbron. Het wordt snel en gemakkelijk door het lichaam opgenomen, waardoor het een populair supplement is onder sporters voor spierherstel en groei.

Conclusie

Eiwit is een essentieel macromolecuul dat nodig is voor talloze biologische functies. Inzicht in de rol van eiwit in de menselijke fysiologie, de verschillende soorten eiwit en het belang van eiwit in de voeding is essentieel voor het bevorderen van gezondheid en welzijn. Een adequate eiwitinname, uit voedingsbronnen of supplementen zoals wei-eiwit, is van fundamenteel belang voor het behoud van lichaamsfuncties, spiergroei en vetmetabolisme. Verder onderzoek naar individuele eiwitbehoeften, rekening houdend met verschillende levensstijlen en gezondheidstoestanden, zou de voedingsaanbevelingen kunnen verfijnen.