Spiergroei boosten met de juiste supplementen

Bijgewerkt:

Welke supplementen moet ik nemen voor spiergroei?

Spiergroei is het doel van veel mensen die krachttraining doen. Naast gezonde voeding en training, kunnen supplementen helpen om je spiergroei te maximaliseren. In dit artikel bespreken we de wetenschappelijk onderbouwde supplementen die je spiergroei kunnen ondersteunen.

Waarom zijn supplementen belangrijk voor spiergroei?

Wanneer je kracht traint, veroorzaak je kleine scheurtjes in je spiervezels. Met voldoende calorieën en eiwitten herbouwen je spieren zichzelf en worden ze groter en sterker. Goed gekozen supplementen kunnen dit proces van spierherstel en -groei ondersteunen.

Belangrijk is dat supplementen training en voeding aanvullen, niet vervangen. Als je niet goed traint en eet, hebben supplementen weinig zin. Maar als je training en voeding op orde hebt, kunnen de juiste supplementen net dat extra zetje geven.

De beste supplementen voor spiergroei

1. Eiwitpoeder

Eiwit is cruciaal voor spiergroei. Eiwitpoeder is een geconcentreerde vorm van eiwit afkomstig van voedingsmiddelen met veel eiwit, zoals melk of erwten.

Het is aan te raden om 0,8-1 gram eiwit per pond lichaamsgewicht per dag te consumeren voor spiergroei. Eiwitpoeder maakt het gemakkelijk om deze hoeveelheid binnen te krijgen.

Eiwitpoeder kun je toevoegen aan smoothies, havermout of yoghurt. Neem 20-40 gram na je workout voor optimaal herstel en groei. Kies een kwaliteitspoeder zonder toegevoegde suikers.

2. Creatine

Creatine is een van de meest bestudeerde supplementen. Het helpt je spieren om meer energie te leveren tijdens het trainen. Hierdoor kun je zwaardere gewichten tillen en meer herhalingen doen. Dit stimuleert op den duur spiergroei.

Neem 3-5 gram creatine per dag, bij voorkeur na je workout. Drink er wat bij om de creatine goed op te nemen. Creatine monohydraat is de meest onderzochte en effectieve vorm.

3. Beta-alanine

Beta-alanine is een aminozuur dat spiervermoeidheid vermindert. Dit helpt je langer en intensiever te trainen, wat spiergroei bevordert.

Neem 4-6 gram beta-alanine per dag, verdeeld over 2-4 doses. Combineer het bij voorkeur met vitamine B6 voor optimale opname. Beta-alanine geeft soms een tintelend gevoel, maar dit is onschadelijk.

4. Essentiële aminozuren

Essentiële aminozuren zijn bouwstenen voor je spieren. Ze stimuleren eiwitsynthese en spierherstel. Neem 5-10 gram essentiële aminozuren voor/na je workout. Of combineer ze met je eiwitshake. Let op voldoende leucine (2-3 gram per dosis).

5. Visolie

Visolie bevat omega 3-vetzuren EPA en DHA die ontstekingsremmend werken. Dit kan spiergevoeligheid voor eiwit verhogen en spiergroei ondersteunen. Neem 1-2 gram visolie per dag. Kies voor een kwaliteitsproduct zonder vervuilende stoffen.

6. Vitamine D

Vitamine D speelt een rol in spierfunctie en groei. Een tekort geeft meer kans op spierzwakte en -afbraak. Supplementeren met 400-800 IU vitamine D per dag kan helpen als je bloedwaarden laag zijn. Laat dit checken voor je begint met suppletie.

7. Pre-workouts

Pre-workouts bevatten ingrediënten zoals cafeïne, creatine en aminozuren die je training een boost kunnen geven. Dit helpt je intensiever te trainen voor maximale spierstimulatie. Let op: pre-workouts vervangen geen gezonde maaltijd voor je training.

Hoe supplementen je spiergroei ondersteunen

Verschillende supplementen kunnen je training op verschillende manieren ondersteunen:

 • Eiwitpoeder geeft je spieren bouwstenen om te herstellen en groeien na de training.
 • Creatine geeft je spieren meer energie om zwaardere gewichten te tillen.
 • Beta-alanine vermindert vermoeidheid, zodat je langer intensief kunt trainen.
 • Aminozuren geven een extra boost aan eiwitsynthese en spierherstel.
 • Visolie vermindert ontstekingen die spiergroei kunnen remmen.
 • Vitamine D ondersteunt spierfunctie en voorkomt afbraak.
 • Pre-workouts geven je meer energie en focus voor een zware training.

De juiste combinatie van deze supplementen kan je training naar een hoger niveau tillen en je spiergroei maximaliseren. Uiteindelijk is consistent trainen en gezond eten echter het belangrijkste.

Hoe kies je de beste supplementen?

 • Kies voor kwaliteitsmerken en producten die onafhankelijk getest zijn op zuiverheid en veiligheid.
 • Lees de ingrediëntenlijst en aanbevolen dosering goed. Meer is niet per se beter.
 • Begin met de basis: eiwitpoeder, creatine en vitamine D. Voeg daarna andere supplementen toe als je wilt.
 • Heb je een medische aandoening? Overleg eerst met een arts voor je begint met supplementen.
 • Verwacht geen wonderen. Supplementen ondersteunen je training, ze vervangen deze niet.
 • Monitor hoe je lichaam reageert. Stop met een supplement als je bijwerkingen ervaart.

Met de juiste aanpak kunnen supplementen net dat steuntje in de rug geven wat je nodig hebt om je spiergroei naar een hoger niveau te tillen. Laat je adviseren door een sportdiëtist voor een supplementenplan op maat.

Veelgestelde vragen

Kun je spieren kweken zonder supplementen te gebruiken?

Ja, met de juiste training en voeding is spiergroei zeker mogelijk zonder supplementen. Supplementen zijn vooral effectief ter ondersteuning van een gezonde levensstijl.

Wat is het beste eiwitpowder voor spiergroei?

Whey eiwit uit melk wordt gezien als een hoogwaardige keuze. Het bevat alle essentiële aminozuren en is rijk aan leucine. Ook plantaardige eiwitbronnen als erwten en rijst kunnen echter spiergroei ondersteunen.

Hoeveel eiwit heb ik nodig per dag?

Voor spiergroei is 0,8-1 gram eiwit per pond lichaamsgewicht aanbevolen. Dus iemand van 80 kg heeft 64-80 gram eiwit per dag nodig vanuit voeding en eventuele supplementen.

Kan creatine schadelijk zijn?

Creatine is veilig bevonden bij juist gebruik. Sommige mensen ervaren wel darmklachten of gewichtstoename door vochtophoping. Houd je aan de aanbevolen dosering van 3-5 gram per dag.

Welk tijdstip is het beste om eiwitshakes te drinken?

Drink 20-40 gram eiwit binnen 2 uur na je workout voor optimaal herstel. Ook ’s ochtends en voor het slapen gaan zijn goede momenten. Spreid je inname over de dag.

Hopelijk heb je met dit artikel een goed beeld gekregen van de supplementen die je spiergroei kunnen ondersteunen, samen met gezonde voeding en training. Laat je adviseren door een expert om het maximale uit je training te halen. Consistentie is key.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *