Whey, de superheld onder de eiwitten

Bijgewerkt:

Wat is Whey Eiwit? Een Diepgaande Gids

Whey eiwit is de afgelopen decennia een steeds populairdere voedingssupplement geworden, vooral onder atleten en bodybuilders die hun kracht en spiermassa willen vergroten. Maar wat is whey eiwit precies en waarom heeft het zoveel populariteit gekregen?

Wat is Whey?

Om whey eiwit te begrijpen, is het handig om eerst te weten wat whey is. Whey is het vloeibare deel van melk dat zich afscheidt van de wrongel tijdens het kaasproductieproces. Traditioneel werd whey beschouwd als een afvalproduct van de kaasproductie en weggegooid. Producenten beseften echter al snel de voedingswaarde van whey en begonnen het te verwerken tot verschillende gezondheidssupplementen.

Whey bevat een mengsel van eiwitten, lactose, vitaminen en mineralen. De belangrijkste eiwitten in whey zijn:

 • Beta-lactoglobuline: Dit maakt ongeveer 65% uit van het eiwit in whey. Het is een compleet eiwit dat alle 9 essentiële aminozuren bevat.
 • Alfa-lactalbumine: Maakt ongeveer 25% uit van whey eiwit. Het is ook een compleet eiwit rijk aan tryptofaan.
 • Runderserumalbumine: Maakt ongeveer 8% uit van whey eiwit. Het is rijk aan het immuunversterkende cysteïne.
 • Immunoglobulinen: Maken slechts een klein deel uit van whey eiwit maar zijn belangrijke antilichamen.

Naast deze belangrijkste eiwitten bevat whey ook vertakte aminozuren (BCAA’s) en andere essentiële voedingsstoffen. De meest voorkomende BCAA in whey is leucine, die een sleutelrol speelt in het stimuleren van spiereiwitsynthese.

Hoe wordt Whey omgezet in Whey Eiwit Supplementen?

Om whey eiwitpoeders en supplementen te produceren, gaat whey eerst door verschillende verwerkingsmethoden om vet, lactose en andere niet-eiwitstoffen te verwijderen. Dit zijn de belangrijkste stappen:

1. Microfiltratie: Whey wordt door zeer fijne filters geleid die het meeste vet en lactose verwijderen.

2. Ionenuitwisseling: Deze verwerking gebruikt pH-aanpassingen om de eiwitten van suikers, vetten en mineralen te scheiden.

3. Cross-flow microfiltratie: Filtert lactose en andere kleine moleculen verder uit de eiwitverrijkte stroom.

4. Ultrafiltratie: Meer concentratie en filtering die meer lactose verwijdert en de eiwitconcentratie verhoogt.

5. Diafiltratie: Gebruikt een waterige oplossing om lactose te verwijderen en de eiwitconcentratie te behouden.

6. Pasteurisatie: Blootstelling aan hoge hitte doodt eventuele aanwezige bacteriën in de whey.

7. Sproeidrogen: Zet de gezuiverde whey vloeistof om in een op kamertemperatuur houdbaar poeder.

De exacte processen die worden gebruikt, zijn afhankelijk van het type whey eiwitpoeder dat wordt geproduceerd. Fabrikanten kunnen ook tijdens de verwerking smaakstoffen, emulsifiers, vitaminen en mineralen toevoegen.

Verschillende vormen van Whey Eiwit

Er zijn verschillende veelvoorkomende vormen van verwerkt whey eiwit die worden gebruikt in supplementen:

 • Whey Eiwit Concentraat (WPC): Bevat 70-80% eiwit samen met wat lactose en vet. Het heeft een betere smaak en is goedkoper dan isolaat.
 • Whey Eiwit Isolaat (WPI): Minimaal 90% eiwitgehalte met zeer weinig lactose en vet. Het is de zuiverste vorm van whey eiwit.
 • Whey Eiwit Hydrolysaat (WPH): Whey dat voorverteerd is voor gemakkelijkere absorptie. WPH wordt vaak gebruikt in medische eiwitsupplementen.
 • Nativa whey: Geëxtraheerd tijdens de kaasproductie en niet als bijproduct, dus het is hoger in voedingsstoffen.

Het type whey eiwit dat je kiest, hangt grotendeels af van je doelen en dieetbeperkingen. WPI biedt de meeste eiwitten per portie, terwijl WPC meer voedingsstoffen uit de melk behoudt.

Gezondheidsvoordelen van Whey Eiwit

Decennia aan onderzoek hebben veel potentiële gezondheidsvoordelen aan het licht gebracht die verband houden met het consumeren van whey eiwit:

Spieropbouw en kracht: Whey eiwit stimuleert de eiwitsynthese in spieren, vooral wanneer het rond work-outs wordt genuttigd, wat leidt tot meer spiergroei en kracht. Het hoge gehalte aan leucine speelt een sleutelrol.

Gewichtsverlies: Door de verzadiging en eetlust te vergroten, kan whey eiwit helpen om honger onder controle te houden en zo tot een verminderde calorie-inname leiden, wat gewichtsverlies bevordert.

Verlaging van cholesterol: Whey eiwit kan LDL (slecht) cholesterol verlagen en de algehele cholesterolwaarden verbeteren, wat het risico op hartziekten vermindert.

Bloedsuikerregeling: Whey eiwit zorgt voor de afscheiding van insuline, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel binnen gezonde grenzen te houden bij mensen met diabetes type 2 of met een verhoogd risico op diabetes.

Immuunsysteem versterken: Het aminozuur cysteïne in whey verhoogt de glutathione niveaus, wat de werking van het immuunsysteem en de antioxidantactiviteit in het lichaam versterkt.

Botdichtheid verhogen: De aminozuren in whey, met name leucine, stimuleren osteoblasten, botvormende cellen, om de botmineraaldichtheid te verhogen.

Herstel van verwondingen versnellen: De snelle absorptie van whey eiwit helpt om aminozuren die nodig zijn voor het herstel en de opbouw van spierweefsel na training of verwonding snel af te leveren.

Verzadiging verbeteren: Whey is een van de meest verzadigende eiwitten, het onderdrukt de eetlust door de hormonen PYY en GLP-1, die de eetlust verminderen, te verhogen.

Gezondheid van ouderen verbeteren: Voor verouderende volwassenen die meer eiwit nodig hebben voor spierbehoud en gezonde botten, kan gemakkelijk verteerbaar whey eiwit de eiwitniveaus verhogen.

Dit zijn slechts enkele van de vele op onderzoek gebaseerde voordelen die verband houden met de consumptie van whey eiwit. Het biedt een geconcentreerde bron van hoogwaardige voeding.

Is Whey Eiwit Veilig?

Voor de meeste gezonde volwassenen is whey eiwit bij aanbevolen doses zeer veilig, met weinig bijwerkingen. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen van toepassing:

 • Mensen met een melkallergie moeten whey eiwit afgeleid van zuivel vermijden. Er zijn whey producten gemaakt van plantaardige bronnen voor deze personen.
 • Te veel whey eiwit in één keer kan bij sommige mensen buikklachten, krampen, misselijkheid, hoofdpijn en verminderde eetlust veroorzaken. Doses moeten over de dag worden gespreid.
 • Zeer hoge doses whey eiwit op lange termijn kunnen de lever- en nierfunctie beïnvloeden, maar matige inname is geen reden tot bezorgdheid.
 • Omdat whey eiwit een insulinepie veroorzaakt, moeten mensen met diabetes hun bloedsuiker nauwlettend in de gaten houden wanneer ze beginnen met supplementen.
 • Toegevoegde suikers of kunstmatige ingrediënten in sommige wheys maken ze ongezond. Kies voor merken met geen of zeer minimale toevoegingen.

Net als bij de meeste supplementen is het raadzaam een arts te raadplegen voordat u whey eiwit gaat gebruiken, vooral voor risicogroepen zoals zwangere vrouwen, adolescenten en iedereen met een medische aandoening.

Hoe kies je het beste Whey Eiwit Poeder

Met zoveel whey eiwit producten op de markt die allerlei claims maken, kan het lastig zijn om te weten welke opties van hoge kwaliteit zijn en de moeite waard om te kopen. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van het beste whey eiwitpoeder voor uw behoeften:

 • Ingrediënten: Kies een poeder met whey eiwitconcentraat of isolaat als eerste ingrediënt en minimale extra toevoegingen.
 • Eiwitgehalte: Streef naar minimaal 70% eiwit per portie om voldoende eiwit binnen te krijgen (isolaat heeft 90% of meer).
 • Koud verwerkt: Whey eiwitten die bij lage temperaturen zijn verwerkt, behouden meer voedingsstoffen en aminozuren.
 • Minimale toevoegingen: Vermijd sterk gearomatiseerde wheys met veel toegevoegde suiker, maïssiroop, kunstmatige ingrediënten, enz. Kies voor natuurlijke smaakstoffen.
 • NSF-gecertificeerd: Het NSF Certified for Sport-programma test producten op 270+ verboden stoffen om veiligheid en zuiverheid te garanderen.
 • Betrouwbare merken: Houd u aan bekende, vertrouwde supplementenbedrijven met goede transparantie en productieprocessen.
 • Smaak en mengbaarheid: Zorg ervoor dat u een smaak krijgt die u lekker vindt en die glad mengt in uw drankjes van keuze zonder te klonten.

Het controleren van resultaten van tests door derden en het lezen van onbevooroordeelde beoordelingen van verschillende whey producten kan ook helpen bij het bepalen van de kwaliteit en mogelijke voordelen.

Hoe gebruik je Whey Eiwit Poeder

Whey eiwitpoeders zijn veelzijdig en kunnen gedurende de dag in snacks of maaltijden worden verwerkt. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van whey eiwitpoeder:

 • Neem het telkens wanneer u extra eiwit nodig heeft: ontbijt, voor of na de training, tussendoortjes, enz.
 • Meng door smoothies, shakes, yoghurt, havermout en zelfs koffie voor een eiwitboost.
 • Gebruik het in bakrecepten zoals eiwitrepen, muffins of pannenkoeken in plaats van ander poeder.
 • Meng met melk, notenmelk of water, afhankelijk van calorieën en smaakvoorkeuren.
 • Voeg fruit, groenten, notenboter of andere mix-ins toe voor verschillende smaken en voedingsstoffen.
 • Neem 20-40 gram per portie, afhankelijk van uw eiwitbehoeften en doelen.
 • Drink binnen 30 minuten na het mengen voor maximale absorptie en voordelen.
 • Bewaar op een koele, droge plaats en gebruik binnen een maand of twee na opening voor versheid.

Whey eiwitpoeder geeft u de flexibiliteit om kwaliteitseiwit binnen te krijgen wanneer en waar dat handig is voor uw drukke levensstijl.

Is Whey Eiwit Iets voor Jou?

Whey eiwit kan een slimme toevoeging aan uw dieet zijn als u:

 • Moeite heeft om consequent eiwitrijke voedingsmiddelen te eten
 • Intensief aan krachttraining of spieropbouw doet
 • Vet wilt verliezen en tegelijkertijd spieren wilt behouden
 • Een oudere volwassene bent die meer eiwit nodig heeft voor kracht
 • Een handige eiwitbron wilt voor voeding onderweg

Als u echter voldoende eiwit uit volle voedingsmiddelen haalt of een melkallergie heeft, is whey eiwit misschien niet nodig.

Overleg met uw arts als u medische aandoeningen heeft of medicijnen gebruikt voordat u whey eiwitsupplementen toevoegt. En onthoud dat whey uw dieet kan boosten, maar eiwitrijke volle voedingsmiddelen niet volledig mag vervangen.

De Essentie van Whey Eiwit

Er is duidelijk aangetoond dat whey eiwit waardevolle gezondheidsbevorderende voordelen biedt met betrekking tot de opbouw van slanke spieren, het verhogen van kracht, het ondersteunen van gewichtsverlies en de bescherming tegen verschillende ziekten. Het biedt hoge concentraties van compleet, snel absorberend eiwit en aminozuren.

Door te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig whey eiwit van een betrouwbaar merk zonder onnodige additieven, kunt u dit supplement veilig gebruiken in de op etiketten aanbevolen doses om spierherstel, cravings en adequate eiwitinname te maximaliseren, en meer. Combineer whey eiwit met krachttraining en een evenwichtig dieet voor optimale resultaten.

Samengevat:

 • Whey is het vloeibare deel van melk tijdens de kaasproductie dat veel voedingsstoffen bevat, waaronder kwaliteitseiwitten.
 • Fabrikanten gebruiken verschillende filtratie- en isolatie

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *